ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Ο ΑΠΟ ΚΥΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ κ. ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ

arxiepiskopos


«ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ»


Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Μακαρίου Γρινιεζάκη, Ιεροκήρυκος και Διευθυντού του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.


Ου γαρ διδάσκων μόνον, ουδέ φθεγγόμενος, αλλά και ορώμενος απλώς, ικανός εστί άπασαν αρετής διδασκαλίαν εις την των ορώντων ψυχήν εισαγαγείν. Ιωάννης Χρυσόστομος

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Genesion12

Yπεραγία Θεοτόκος, κατά τους υμνογράφους και τoυς Αγίους Πατέρες της Εκκλησίας, βρίσκεται υπεράνω των Αγγέλων και πάντων των Αγίων: είναι η βασίλισσα των Αγγέλων και Κυρία και Δέσποινα όλου του κόσμου. Είναι η μητέρα του Θεού. Στη θεομητορική φιλολογία (υμνογραφία και πεζογραφία) βρίσκουμε απέραντο λειμώνα, γεμάτο άνθη, με τα οποία η πίστη και η ευλάβεια των χριστιανών στεφανώνουν το πανάγιο πρόσωπό Της και γεραίρουν το υπερύμνητον όνομά Της, ζητώντας παράλληλα την ικεσία και την πρεσβεία της προς τον Χριστό για έλεος και ψυχική σωτηρία. Όπως γλαφυρά περιγράφει ο γνήσιος Έλληνας και Ορθόδοξος λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου: «Εσύ Θεοτόκε, τιμήθηκες περισσότερον από όλους και αξιώθηκες να δανείσεις σάρκα από την σάρκα σου εις τον Υιόν του Θεού και διά τούτο εξαιρέτως λέγεσαι Παναγία και Υπεραγία και, παρότι είσαι άνθρωπος γεννημένος από ανθρώπους, είσαι, όμως, κατά τα λόγια του αγγέλου “τιμιωτέρα των Χερουβίμ και ενδοξωτέρα ασυγκρίτως των Σεραφείμ”»

Ιστορία του χωριού

ΟΙ ΓΩΝΙΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

15

ι Γωνιές είναι χωριό της επαρχίας Μαλεβιζίου, με 526 κατοίκους το 2001.Βρίσκεται στις βόρειες υπώρειες του Ψηλορείτη στο βάθος κοιλάδας, ανατολικά του υψώματος Φιλιόρημος (υψ. 797 μ.) και μεταξύ των λόφων Πούπα και Ανεμόπρινος. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και με την κτηνοτροφία, επίσης υφαίνονται μάλλινα υφαντά.

Στο χωριό υπάρχουν μεταξύ άλλων Πολιτιστικό Κέντρο, Αγροτικό Ιατρείο, Δημοτικό Σχολείο, Πολιτιστικός Σύλλογος, Αγροτικός Σύλλογος, Αγροτικός Συνεταιρισμός και από αθλητική άποψη ενεργός στην Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία είναι ο Αθλητικός Όμιλος Γωνιών στο ποδόσφαιρο.

Στο χωριό πολιούχος είναι ο ναός του Αγίου Δημητρίου, Ανατολικά του οικισμού βρίσκονται τα Αρχοντικά, η συνοικία των ισχυρών του χωριού, σε παλιότερες εποχές. Στη ίδια συνοικία βρίσκεται το παλιό υδραγωγείο των Γωνιών καθώς και η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας (Κοίμηση της Θεοτόκου), χτισμένη τον 13ο αιώνα, με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στους πρόποδες του υψώματος Φιλιόρημος βρίσκεται ένας ανακαινισμένος ανεμόμυλος (1904) και στην κορυφή του το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία. Κατά την θεμελίωση του, αποκαλύφθηκε ένα υψίβατο ιερό της Μινωικής εποχής. Στην θέση Κορφή της Κεριάς υπάρχει Μινωικό ιερό κορυφής στο οποίο βρέθηκε χάλκινο ειδώλιο και στην θέση Σκλαβόκαμπος αποκαλύφθηκε από το Μαρινάτο (1930) κατά τη διάνοιξη δρόμου Μινωικό μέγαρο, που χρονολογείται από την Υστερομινωική Περίοδο.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο

Η Ενορία υφίσταται και λειτουργεί βάση των Ιερών Κανόνων και σύμφωνα με τους Νόμους του Ελληνικού Κράτους ως Νομικό Προσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και διοικείται από πενταμελές Εκκλησιαστικό Συμβούλιο διορισμένο ανά τριετία από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο η Μητροπολίτη με Προεδρο τον Ιερέα του Ναού. Οι αποφάσεις του Εκκλ. Συμβουλίου λαμβάνονται κατά τη διαρκεια Συνεδρίασης και κατά πλειοψηφία μετά από διαλογική συζήτηση και καταγράφονται στο «Βιβλίο Πρακτικών» του Ι. Ναού.

Στόχος των Εκκλησιαστικών Επιτροπών είναι το να ανακαινίσουν και να εξωραΐσουν τον Ιερό Ναό και να συμβάλλουν δυναμικά στην πνευματική πρόοδο και την ευημερία της Ενοριακής Κοινότητος. Ας σταθούμε διπλά στο έργο των Εκκλησιαστικών Επιτροπών, ας τους βοηθήσουμε στην αποστολή τους και ας ετοιμασθούμε όταν έλθει ο κατάλληλος καιρός να παρουμε από τα χέρια τους την σκυτάλη και να υπηρετήσουμε και εμείς την Ενορία υπό το άμισθο αλλά πολύ τιμητικό αξίωμα του Εκκλησιαστικού Επιτρόπου.

Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο

19ο ενοριακό φιλόπτωχο ταμείο της ενορίας μας έχει την ευθύνη για την υλική στήριξη και ανακούφιση των αναξιοπαθούντων αδελφών το οποίο όσο οι δυνάμεις το επιτρέπουν βοηθά ανέργους, ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικής επέμβασης, άλλους ασθενείς, απόρους, γέροντες και όσους βρίσκονται σε δυσκολία της καθημερινής τους συμβίωσης.

Ας βοηθήσουμε όλοι μας στην ανακούφιση των απόρων αναξιοπαθούντων αδελφών μας προσφέροντας στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο. Μπορούμε να προσφέρουμε το προϊόν της αγάπης μας έστω και από το υστέρημά μας. Έχουμε τονίσει στην αγάπη σας ότι ο σκοπός είναι ιερός και έχουμε ιερό καθήκον όσοι έχουμε να προσφέρουμε και όσοι αδυνατούν να λάβουν βοήθεια.

Διακονούντες στο Ναό

Ο Ιερὸς Ναὸς Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γωνιών Μαλεβιζίου υπάγεται πνευματικά και διοικητικά στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

patir xristos

Εφημέριος Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης

Εφημέριος Ιερού Ναού

xairetismos

patir xristosΗ σύγχρονη Τεχνολογία έχει ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των ανθρώπων. Η εκκλησιαστική μαρτυρία στο χώρο του διαδικτύου των ηλεκτρονικών υπολογιστών προσπαθεί να βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε όλοι να πετύχουμε τελικά τη σύνδεση με το αληθινό «πνευματικό διαδίκτυο» της ζωής, που προσφέρει ο Χριστός σε κάθε άνθρωπο μέσα στην Εκκλησία.

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 380 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
3621251
  • ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ

    Πέμπτη
    9 Δεκεμβρίου

    Σύλληψις Αγίας Αννης, Στεφάνου οσίου του νεολαμπούς