Βίοι Αγίων

Κυριακή α΄ Λουκά

«Ἐπιστάτα, δι’  ὅλης τῆς νυκτὸς κοπιάσαντες οὐδὲν ἐλάβομεν· ἐπὶ δὲ τῷ ρήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον»

evagelistis loykas19

τη σημερινή ευαγγελική περικοπή, αγαπητοί μου αδελφοί, ο Ευαγγελιστής Λουκάς μας μεταφέρει σε μια όχθη της λίμνης Γεννησαρέτ, στην οποία ο Ιησούς πραγματοποιεί ένα μεγάλο θαύμα. Εκεί ο Ιησούς συναντά τον Σίμωνα, τον μετέπειτα Απόστολο Πέτρο, και τους αδελφούς Ιάκωβο και Ιωάννη, να πλένουν τα δίχτυα. Και επιλέγει να εισέλθει στο πλοιάριο του Σίμωνα, να το χρησιμοποιήσει ως άμβωνα, για να διδάξει τα πλήθη του λαού. Θέλοντας ο Ιησούς να ευχαριστήσει το Σίμωνα για την εγκάρδια φιλοξενία του
στο πλοιάριο, του υπέδειξε να ξαναρίξει τα δίχτυά του στη θάλασσα.

«Καὶ ἀποκριθεὶς ὁ Σίμων εἶπεν αὐτῷ· ἐπιστάτα, δι’  ὅλης τῆς νυκτὸς κοπιάσαντες οὐδὲν ἐλάβομεν· ἐπὶ δὲ τῷ ρήματί σου χαλάσω τὸ δίκτυον». Ο Σίμων έκανε υπακοή στον λόγο Του Κυρίου και το θαύμα έγινε. Έπιασαν πλήθος ιχθύων, τόσο πολύ που τα δίχτυα είχαν αρχίσει να σχίζονται.

Αντικρύζοντας ο Σίμων το θαύμα, κυριευμένος από δέος, παρακαλεί τον Ιησού να εξέλθει από το πλοιάριο, γιατί δεν ήταν άνθρωπος που μπορούσε να φιλοξενεί τον Διδάσκαλο Χριστό. Αναγνώρισε ο Πέτρος ότι ο Χριστός δεν ήταν ένας απλός προφήτης, αλλά ήταν ο ίδιος ο Θεός. Τότε ο Ιησούς τον καθησύχασε και του είπε: «Μη φοβάσαι. Από τώρα θα σαγηνεύεις ανθρώπους, τους οποίους με το κήρυγμά σου θα οδηγείς στη σωτηρία». Κατόπιν αφού όλοι μαζί οι ψαράδες επανάφεραν τα πλοία στη στεριά, άφησαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν.

Συγκλονισμένος ο Απόστολος Πέτρος κατάλαβε μέσα στην ευλογία του θαύματος ότι δεν είχε μπροστά του ένα απλό άνθρωπο, αλλά ένα μοναδικό διδάσκαλο με θεϊκή δύναμη. Αισθανόμενος το μεγαλείο του δεν αντέχει να ατενίσει το πρόσωπο του Ιησού, αλλά συντετριμμένος κλίνει το γόνυ της ψυχής και του σώματος και Τον προσκυνά. Αισθάνεται την αμαρτωλότητά του και το μεγαλείο της αγιότητος του Διδασκάλου.

Καλούνται οι άνθρωποι της θάλασσας και της αλιείας να γίνουν οι συνεχιστές του αποστολικού έργου. Ο Χριστός τους καλεί να αξιοποιήσουν την αλιευτική εμπειρία τους, όχι τώρα για τα ψάρια, αλλά να γίνουν αλιείς με νέα και υψηλή αποστολή, να σαγηνεύουν ανθρώπους, «ἀπό τοῦ νῦν ἀνθρώπους ἔσῃ ζωγρῶν».

Η υπακοή στο θείο θέλημα μπορεί να κατανοηθεί αλλά και να εφαρμοσθεί μόνο όταν γίνεται με προθυμία και με αγωνιστική διάθεση. Αν κοιτάξει και εμβαθύνει κανείς στην ιστορία της Εκκλησίας μας, θα διαπιστώσει κανείς ότι τα στοιχεία αυτά, η πίστη, η απλότητα, η υπακοή και η προθυμία, στοιχεία που είχε ο Σίμωνας, είναι κοινά σε όλους τους αγίους, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που έβαλαν πάνω από τον εαυτό τους το Χριστό και την Εκκλησία.

Μέσα από το θαύμα αυτό, λοιπόν, ο Ιησούς ήθελε να διδάξει σημαντικές αλήθειες στους ψαράδες της Γαλιλαίας, τους οποίους σε λίγο θα καλούσε στο αποστολικό αξίωμα, να γίνουν αλιείς ανθρώπων και να σαγηνεύουν στα πνευματικά τους δίχτυα όλη την οικουμένη.

Αγαπητοί μου αδελφοί, «Ὡς ὕδατα θαλάσσης φιλάνθρωπε, τὰ κύματα τοῦ βίου…», που μας κατακλύζουν στην καθημερινότητά μας. Κάπου πρέπει να ακουμπήσουμε. Το έχουμε ανάγκη. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απόλυτη εμπιστοσύνη στο θέλημα του Θεού. Αυτό συνεπάγεται με ταπείνωση και εκκοπή του εγώ. Αν δεν αποκτήσουμε ταπείνωση, δεν μπορούμε να γνωρίσουμε το Θεό.

Η βίωση της ταπείνωσης στην καθημερινή ζωή είναι αυτή που χαριτώνει τον άνθρωπο. «Αφέντες άπαντα ηκολούθησαν αυτώ», θέτοντας τον Χριστό ως προτεραιότητα στη ζωή τους, χωρίς δεύτερη σκέψη, χωρίς το εμπόδιο των υλικών αγαθών και βιωτικών μεριμνών.

Πολύ χαρακτηριστικά, περιγράφει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος τη διαφοροποίηση των αλιέων που γίνονται απόστολοι, λέγοντας ότι, οι ψαράδες βγάζουν τα ψάρια από το νερό και τα ψάρια αυτά νεκρώνονται. Οι Μαθητές όμως αλιεύουν τους ανθρώπους, όχι με το να τους βγάζουν από το νερό, αλλά βάζοντάς τους στο νερό, όχι για να νεκρωθούν, αλλά νεκρώνοντας τον παλαιό άνθρωπο, να εξέλθουν από τα βαπτισματικά ύδατα της κολυμβήθρας, ανανεωμένοι, αναγεννημένοι, ανακαινισμένοι, αγιασμένοι.

Ο Χριστός πριν τους καλέσει στη μαθητεία και στο αποστολικό έργο, τους δείχνει με θαύμα ότι, εκείνος που τελικά επευλογεί και χαριτώνει την εργασία και την αποστολή, είναι ο Ίδιος ο Θεός. Τα θαυμαστά γεγονότα, η σωτηρία του ανθρώπου δεν είναι ανθρώπινο επίτευγμα, είναι η Χάρις του Θεού. Ο άνθρωπος γίνεται το σκεύος μέσα από το οποίο επενεργεί ο Θεός.

Την πρόσκληση, που έκανε ο Χριστός στον Πέτρο και στους άλλους μαθητές, την απευθύνει και σε μας. Εκείνοι άφησαν τα πάντα και Τον ακολούθησαν. Εμείς τί πρέπει να κάνουμε; Τι να του προσφέρουμε; τί ζητάει από εμάς ο Χριστός;

Πρωτίστως ότι ζητάει δεν το ζητά για τον εαυτό Του. Είναι πάντοτε για το δικό μας καλό. Ζητάει να διαθέσουμε χρόνο για την προσευχή, τον εκκλησιασμό μας, την πνευματική μας καλλιέργεια μέσω του Μυστηρίου της Μετανοίας και Εξομολογήσεως. Να διαθέσουμε από τον χρόνο μας, από την ανάπαυσή μας ακόμη και από την διασκέδασή  μας στην υπηρεσία και φροντίδα του πλησίον μας. Ζητάει να ανοίξουμε το πορτοφόλι μας και να προσφέρουμε από το υστέρημά μας, όπου υπάρχει ανάγκη. Τέλος, ζητάει να του δώσουμε το πιο πολύτιμο που έχουμε, την καρδιά μας, για να την καθαρίσει και να την αγιάσει, ώστε να γίνει το σώμα μας ναός του Αγίου Πνεύματος.

Η ζωή μας χρειάζεται πίστη. Αν αποκτήσουμε πίστη στο Θεό, τότε θα μειωθεί το άγχος και η αγωνία που μας καταβάλλουν καθημερινά. Χωρίς την πίστη στο Θεό, ο κάθε άνθρωπος τελικά μένει μόνος του επάνω στη γη. Χωρίς την πίστη δεν έχει ούτε πυξίδα στη ζωή του, ούτε άγκυρα, δεν έχει ούτε προσανατολισμό αλλά ούτε και στήριγμα από το οποίο να παίρνει δύναμη. Και η πίστη δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά η βεβαιότητα ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρας μας. Αμήν και του Θεού η δόξα.

 

Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 253 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5913377

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

Efxaristirio.Episkepsis

frames

 

Search