Ιούλιος

Κυριακή ιγ΄ Λουκά

ον κίνδυνο να πέσουµε σε ένα πολύ σοβαρό λάθος µας επισηµαίνει το σηµερινό Ευαγγέλιο, αγαπητοί αδελφοί. Να κόψουµε και να ράψουµε το Ευαγγέλιο στα µέτρα µας! Αυτό έκανε ο νεαρός που πλησίασε σήµερα τον Χριστό και τον ρώτησε «Τι καλό πράγµα πρέπει να κάνω για να κερδίσω την Βασιλεία του Θεό και να ζήσω αιώνια;» Και ο Ιησούς του απάντησε «Να τηρήσεις τις εντολές που σου έδωσε ο Θεός δια του Μωϋσέως και δια των Προφητών». Να εφαρµόζεις δηλαδή στη ζωή σου τη διδασκαλία της Αγίας Γραφής. Το «οὐ φονεύσεις, οὐ µοιχεὔσεις, οὐ κλέψεις, οὐ ψευδοµαρτυρήσεις, τίµα τόν πατέρα σου καί τήν µητέρα σου, ἀγαπήσεις τόν πλησίον σου ὡς σεαυτόν» και γενικά ότι σε διδάσκει η Αγία Γραφή. Ο νεαρός απάντησε ότι «όλα αυτά τα τηρώ από µικρό παιδί, σε τι άλλο υστερώ;»

Ο Χριστός που γνώριζε καλά το βάθος της ψυχής του και το αδύνατο σηµείο του, του είπε: «Πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου, µοίρασέ τα στους φτωχούς και έλα να µε ακολουθήσεις, να γίνεις µαθητής µου». Δεν άρεσε στον νεαρό αυτό που του είπε ο Χριστός και έφυγε λυπηµένος. Είχε σχηµατίσει µέσα του την γνώµη ότι µε αυτά που έκανε µέχρι τώρα, ήταν τέλειος. Έτοιµος για τον Παράδεισο. Είχε σταµατήσει την προσπάθειά του µέχρι εκεί που ήταν εύκολα και νόµιζε ότι αυτό ήταν αρκετό.

Ο Χριστός όµως του είπε ότι είχε ακόµη αρκετό δρόµο να διανύσει και µάλιστα αρκετά ανηφορικό, γιατί αγαπούσε τα υπάρχοντά του και δεν ήθελε µε κανένα τρόπο να τα αποχωριστεί. Καλό ήταν αυτό που έκανε µέχρι τώρα, αλλά δεν ήταν το όλο. Ήταν µέρος και µε το µέρος δεν µπορούσε να έχει θέση στην Βασιλεία του Θεού. Δηλαδή, αγαπητοί αδελφοί, ο νέος του Ευαγγελίου είχε κόψει και ράψει την Αγία Γραφή στα µέτρα του.

Και πόσοι άλλοι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό το σφάλµα! Εφαρµόζουν στη ζωή τους µερικές εντολές του Ευαγγελίου και επαναπαύονται ότι είναι καλοί Χριστιανοί. Δεν κλέβουν τις τράπεζες και τα µαγαζιά. Δεν σκοτώνουν κανένα άνθρωπο. Δεν απατούν το στεφάνι τους. Εφαρµόζουν και µερικά άλλα «δεν» του Ευαγγελίου και πιστεύουν ότι εκεί τελειώνει ο πνευµατικός τους αγώνας.

Δεν γνωρίζουν ότι η Εκκλησία, µας διδάσκει όχι µόνο τι δεν πρέπει να κάνοµε, αλλά κυρίως τι πρέπει να κάνουµε. Ο Χριστιανισµός δεν διδάσκει µόνον εκείνα που πρέπει να αποφεύγουµε αλλά κυρίως εκείνα που πρέπει να επιτυγχάνουµε. Ο Χριστός, µας διδάσκει να πηγαίνουµε πάντα µπροστά, και όχι να πηγαίνουµε πίσω. Μόλις ο νεαρός άκουσε σήµερα ότι πρέπει να πάει µπροστά και να δείξει έµπρακτα την αγάπη του στον συνάνθρωπο, λυπήθηκε, δήλωσε αδυναµία και έφυγε. Δεν βρήκε την δύναµη να βοηθήσει τους φτωχούς µε τα πλούτη του γιατί τα αγαπούσε υπερβολικά. Παρ’ όλα αυτά είχε την εντύπωση ότι πήγαινε καλά και γι’ αυτό ειρωνικά ρώτησε τον Χριστό «τί ἐτι ὑστερῶ;».  Και λέµε ότι ρώτησε ειρωνικά τον Χριστό γιατί ο Ευαγγελιστής Λουκάς µας πληροφορεί ότι «ἄνθρωπος τίς προσῆλθε τῷ Ἰησοῦ πειράζων αὐτόν».  

Με αρκετή δόση αυθάδειας ο άνθρωπος αυτός, είχε τη ιδέα ότι ήταν τέλειος µε το να εφαρµόζει κάποιες εντολές της Αγίας Γραφής. Σε αυτό το σηµείο θα µπορούσε κανείς να διατυπώσει το ερώτηµα: Και πως µπορεί ο καθένας να γνωρίζει αν όντως εφαρµόζει ολόκληρη τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και όχι µέρος αυτής; Πως µπορεί να ξέρει ότι αυτό που ζει είναι «το δικό του Ευαγγέλιο» όπως θα έλεγε ο γέροντας Παισιος και όχι το Ευαγγέλιο του Χριστού;  Στο ερώτηµα αυτό θα απαντήσουµε στη συνέχεια. Για να εφαρµόζεις το Ευαγγέλιο στη ζωή σου πρώτα απ’ όλα πρέπει να γνωρίζεις το Ευαγγέλιο. Δηλαδή, πρέπει να µελετάς µε προσοχή και επιµέλεια την Αγία Γραφή. Να παρακαλείς το Θεό να σε φωτίζει και να κατανοείς τα νοήµατά του. Πως θα εφαρµόζεις στη ζωή σου κάτι που δεν γνωρίζεις;

Βάλε λοιπόν δίπλα σου την Αγία Γραφή, αγαπητέ αδελφέ. Κατέβασέ την από το εικονοστάσι. Αν δεν την έχεις, φρόντισε να την αποκτήσεις. Είναι καλύτερα να έχεις στο σπίτι σου το Ευαγγέλιο, παρά να έχεις χίλια δυο άλλα βιβλία και άλλα τόσα περιττά πράγµατα. Κλέψε µισή ώρα από την τηλεόραση και σκύψε µε ευλάβεια και προσοχή στο Ιερό βιβλίο. Όταν γευτείς την γλυκύτητα των λόγων του Θεού, δεν θα θέλεις ποτέ να το αποχωριστείς! Έπειτα φρόντισε να διαβάζεις και τους βίους των Αγίων. Η ζωή των Αγίων είναι το Ευαγγέλιο εφαρµοσµένο. Οι Άγιοι όχι µόνον µελετούσαν την Γραφή, αλλά και βίωναν στη ζωή τους κάθε της εντολή.

Γνωρίζουµε λοιπόν το Ευαγγέλιο µελετώντας το, αλλά διαβάζοντας και βίους των Αγίων, οι οποίοι το εφάρµοσαν στην ζωή τους. Ακόµα και αν τα κάνεις όµως αυτά τα δύο, σου χρειάζεται και κάτι άλλο. Χρειάζεσαι οδηγό για να βαδίζεις µέσα στον δρόµο που οδηγεί στην τελειότητα. Ο οδηγός αυτός είναι ο πνευµατικός πατέρας. Θέσε λοιπόν τον εαυτό σου στην υιοθεσία κάποιου πνευµατικού για να είσαι σίγουρος ότι βαδίζεις σωστά. Εκείνος θα είναι υπεύθυνος για να σε οδηγεί στη σωστή χριστιανική σου συµπεριφορά. Αγαπητοί αδελφοί. Ας µην κάνουµε το λάθος που έκανε ο νεαρός που πλησίασε σήµερα τον Χριστό.

Εάν εφαρµόζουµε κάποιες εντολές του Ευαγγελίου ας µη νοµίσουµε ότι είµαστε τέλειοι. Ας µη βιαστούµε να δώσουµε µόνοι µας πιστοποιητικό αγιότητας στον εαυτό µας. Έχουµε πολύ δρόµο ακόµα να διανύσουµε. Ας µελετούµε καθηµερινά το Ευαγγέλιο, ας διαβάζουµε τους βίους των Αγίων μας για να γνωρίζουµε πως εκείνοι το εφάρµοσαν στην ζωή τους και ας ακολουθούµε τις συµβολές του πνευµατικού µας, για να είµαστε βέβαιοι ότι κάθε µέρα κάνουµε και ένα βήµα µπροστά. Σε αυτή µας την προσπάθεια θα αισθανόµαστε πάντα κοντά µας τη βοήθεια του Θεού. Και όταν σε κάποια πράγµατα δυσκολευόµαστε, ας µην απογοητευόµαστε. Ό,τι δεν µπορούµε να επιτύχουµε µε τις δικές µας δυνάµεις, θα το επιτύχουµε µε την συµπαράσταση Εκείνου. Εκείνου που διαβεβαίωσε σήµερα τους µαθητές Του ότι «τά ἀδύνατα παρά ἀνθρώποις δυνατά ἐστίν παρά τῷ Θεῷ». Αμήν


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 247 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5451833

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search