Ανακοινώσεις Ιερού Ναού

Μαθαίνοντας για τα Χριστούγεννα

gennisi 215πως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος μικροί και μεγάλοι περιμένουν με χαρά τον ερχομό των Χριστουγέννων για να ζήσουν όμορφες στιγμές με αγαπημένα πρόσωπα μέσα σε ένα γιορτινό κλίμα. Ωστόσο, όσο αυτονόητη  και αν είναι αυτή η προσμονή, όλοι συνειδητοποιούμε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι για κάποιους πιο δύσκολα.

Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μεγάλο μέρος του πληθυσμού λαμβάνει μικρότερα εισοδήματα ή αντιμετωπίζει προβλήματα ανεργίας με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί εύκολα στις διάφορες καθημερινές, ή μη,  υποχρεώσεις. Μια από αυτές είναι και η γιορτή των Χριστουγέννων που-εσφαλμένα κατά τη γνώμη μου- έχει συνδεθεί με διάφορα έξοδα και γενικότερα με την απαραίτητη ύπαρξη χρημάτων ώστε να είναι να γίνουμε πιο χαρούμενοι.

Έτσι όταν πλησιάζει η μεγάλη αυτή γιορτή είναι απαραίτητο να αγοράσουμε ένα δέντρο, αν δεν διαθέτουμε, απαραίτητα στολίδια για να το διακοσμήσουμε, διάφορα μέσα φωτισμού για το σπίτι και δη για το μπαλκόνι μας, γλυκά για να είμαστε στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, δώρα για όλους τους αγαπημένους καθώς και να κάνουμε εξόδους για ποτό ή φαγητό ως αφορμή για να βρεθούμε με καλή παρέα. Όταν όμως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλα τα παραπάνω τι κάνουμε;

Η απάντηση εδώ είναι απλή και εύλογη. Φυσικά και δεν απαρνούμαστε τα Χριστούγεννα επειδή δεν έχουμε χρήματα. Γιατί είναι αρκετά πιθανό  εμείς να έχουμε  επιτρέψει να είναι μια χριστιανική γιορτή αφορμή για έξοδα και όχι για ουσιαστική  επικοινωνία και έκφραση συναισθημάτων.

Μπορούμε  λοιπόν να βιώσουμε πολύ όμορφα τα Χριστούγεννα χωρίς να χρειαστεί να πάρουμε εορτοδάνειο και να αισθανθούμε υποδεέστεροι των άλλων. Έτσι,  αν θέλουμε να στολίσουμε χριστουγεννιάτικο  δέντρο και δεν διαθέτουμε ένα, μπορούμε  να αγοράσουμε ένα αρκετά φθηνό ,και όχι απαραίτητα  αλπικού μεγέθους , αφού δεν υπάρχει ιδιαίτερο νόημα στο να ξοδέψουμε μια περιουσία σε κάτι που έχει διάρκεια ζωής στο χώρο μας λιγότερο από ένα μήνα. Εάν πάλι δεν καταφέρουμε να πάρουμε δέντρο, κανένα πρόβλημα! Η παράδοση της Ελλάδας επιβάλλει καραβάκι. Είναι αρκετά όμορφο, διαφορετικό από τα καθιερωμένα αμερικάνικα πρότυπα και με πολύ χαμηλό κόστος.

Στη συνέχεια, μπορεί να έχουμε το αγαπητό δέντρο και να θέλουμε έναν ωραίο και διαφορετικό στολισμό. Αν όμως δεν έχουμε χρήματα αυτό είναι αδύνατο. Εκτός από λίγες περιπτώσεις τα στολίδια δέντρου είναι ακριβά και έχουν επίσης περιορισμένο χρόνο ζωής και χρήσης. Συνεπώς είτε κρατάμε τα όμορφα στολίδια που είχαμε και πέρυσι, είτε κάτι ακόμα πιο έξυπνο: φτιάχνουμε δικά μας. Ναι εννοώ με τα χεράκια μας. Σε μαγαζιά με είδη hobby  ή art shops  μπορούμε να βρούμε κορδέλες σε πολλά μεγέθη και χρώματα και να φτιάξουμε όμορφους φιόγκους ενώ υπάρχουν και μέσα διακόσμησης χριστουγεννιάτικης μπάλας και στολιδιών

Το άλλο φλέγον θέμα των Χριστουγέννων είναι τα δημοφιλή δώρα. Όλοι έχουμε ταυτίσει τη γιορτή αυτή με την αγορά δώρων με τα οποία εκφράζουμε τα συναισθήματα μας. Όμως όταν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και δεν μπορούμε να κάνουμε όσα δώρα θέλαμε ή όσο ακριβά θέλαμε δεν υπάρχει λόγος να πτοηθούμε. Το δώρο, πέρα από αυτό που εκφράζει, δε παύει να είναι υλικό αγαθό που σημαίνει ότι δεν προσφέρει τίποτα άλλο παρά στιγμιαία χαρά. Φέτος λοιπόν, αν δεν μπορούμε να ξοδευτούμε υπάρχουν λύσεις. Είτε στρεφόμαστε σε μικρά ουσιαστικά δώρα που δεν έχουν μεγάλο κόστος,  είτε μπορούμε να φτιάξουμε εμείς αυτό που πιστεύουμε ότι θα χαροποιήσει τους ανθρώπους μας. Αλλά ακόμα και να μην τα καταφέρουμε, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί που είναι γύρω μας δεν περιμένουν το πιο ακριβό δώρο για να μας αγαπάνε, αρκεί να τους εκφράζουμε τα συναισθήματα μας.

Τέλος αν φέτος δεν καταφέρουμε να κάνουμε τις ίδιες εξόδους όπως άλλες χρονιές ή να δειπνήσουμε σε αγαπημένα μέρη, μικρό το κακό νομίζω. Αν τα Χριστούγεννα σημαίνουν κάτι είναι η επαφή των ανθρώπων και η εκδήλωση αγάπης και αλληλεγγύης. Έτσι αν οργανώσουμε όμορφες συναντήσεις σε σπίτια, με καλό κρασί και σπιτικά εδέσματα τα Χριστούγεννα αποκτούν ουσιαστικό νόημα και γίνονται πιο ανθρώπινα.

Πρέπει οι άνθρωποι να σταματήσουν κάποτε αυτή τη μανία κατανάλωσης  των Χριστουγέννων. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε αλλά τίποτα από αυτά που αγοράζονται δεν μας κάνουν κατά βάση καλύτερους ανθρώπους ή ανώτερους από άλλους που δεν έχουν την δυνατότητα να τα αποκτήσουν. Ίσως όντως αυτή η οικονομική κατάσταση που βιώνουμε να μας κάνει να στραφούμε λίγο περισσότερο στο νόημα παρά στο περιτύλιγμα. Τα Χριστούγεννα είναι στη καρδιά και όχι στη τσέπη μας…

Διαβάστε επίσης....

Χάσαμε τον Χριστό από τα Χριστούγεννα

Πώς να διδάξουμε στα παιδιά μας το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων

Η εορτή των Χριστουγέννων και οι πνευματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου

Η έκπληξη των Χριστουγέννων

Ομιλία περί της κατά σάρκας οικονομίας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού (Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά)

«Χριστός γεννάται...» Ομιλία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου για τα Χριστούγεννα

Ομιλία Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά για τα Χριστούγεννα

 

 

 


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 113 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5451548

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search