Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου σήμερα στο Ηράκλειο

18O Kritis EvgeniosΣτο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά του Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 12:00 το μεσημέρι η ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε από την Αρχιεπισκοπή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στις 11:55.

Η άφιξη του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ.κ. Ευγένιου, αναμένεται στις 12:00 το μεσημέρι, όπου προβλέπεται ολιγόλεπτη προσφώνηση - καλωσόρισμα εκ μέρους του δημάρχου Ηρακλείου και ομοίως ολιγόλεπτη αντιφώνηση.

Ακολουθεί η είσοδος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά για την Τελετή της Ενθρονίσεως, η διάρκεια της οποίας υπολογίζεται στις δύο ώρες.

Παρόντες στην ενθρόνιση του αρχιεπισκόπου Ευγενίου εκτός από τον πρωθυπουργό, θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα εκπροσωπήσουν ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο μέγας πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος (που κατάγονται από την Κρήτη) ενώ θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας, την Εκκλησία της Ελλάδας και την Εκκλησία της Κύπρου και εκπρόσωποι από το Όρος Σινά, επίσης 25 αρχιερείς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Σε ανακοίνωση της Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, τονίζεται ότι «δυστυχώς, δεν θα υπάρξει η δυνατότητα της παρουσίας όλων των ανθρώπων εντός του Ναού, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Όσοι θέλουν να χαιρετίσουν τον νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης, θα μπορούν να το πράξουν το απόγευμα του Σαββάτου 5 Φεβρουαρίου στον εσπερινό που θα τελεστεί στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου και την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά».

Μέτρα της Αστυνομίας

Με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, το Σάββατο 05.02.2022 θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ηρακλείου του Δήμου Ηρακλείου λόγω της τελετής ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η κυκλοφορία και στάθμευση όλων των οχημάτων στα εξής τμήματα του οδικού δικτύου:

Στο κατερχόμενο τμήμα της οδού Έβανς, από Πύλη Ιησού έως οδό Αβέρωφ, καθώς και στη Πλατεία Κορνάρου και στις οδούς Κυρίλλου Λουκάρεως, Αγ.Μηνά έως συμβολή με Λεωφόρο Καλοκαιρινού κατά τις ώρες 11:00 -14:30
Στην οδό Αβέρωφ από Πλατεία Ελευθερίας έως τη συμβολή με οδός ‘Εβανς κατά τις ώρες 14:00 έως 15:00
Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω παράπλευρων οδών, στις οποίες επίσης θα εφαρμοσθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Στον Αγιο Τίτο για εσπερινό

Στις 18:00 θα τελεστεί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου ο Εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Σεβασμιώτατο κ. Ευγένιο, καθώς και η Θεία Λειτουργία, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά.

Ποιος είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τίς εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάϊο του 1990.

Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή ‘Αγιου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991.

Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου. Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη.

Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της. Η Χειροτονία του είχε τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά το Σάββατο 28 Μαΐου 2005.

Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Ιανουαρίου 2022.