Έναρξη επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

SeminarioΜε ιδιαίτερη επιτυχία ξεκίνησαν το Σάββατο 04/02/2023 τα προγράμματα επιμόρφωσης κληρικών και ιεροψαλτών στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης που υλοποιούνται από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως (Ι.Π.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (Ο.Α.Κ.).

Με τις ευχές και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β’ τελέστηκε o αγιασμός στην αίθουσα του Επιμορφωτικού Μορφωτικού Ιδρύματος της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, παρόντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης Πανοσ. Αρχιμ. Βαρθολομαίου Βογιατζόγλου, του Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη και των κληρικών και ιεροψαλτών που πρόκειται να παρακολουθήσουν τα επιμορφωτικά προγράμματα.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση ο Θεοφιλέστατος αφού τέλεσε τον αγιασμό της έναρξης, λαβών τον λόγο, μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης κ. Ευγενίου Β’, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο Β’, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε. για το αμέριστο ενδιαφέρον του και την δυνατότητα συνεργασίας, μίλησε για την αναγκαιότητα της ομογενοποίησης της γνώσης και τις δυνατότητες που προσφέρονται μέσω των σύγχρονων μορφών εκπαίδευσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη επικοινωνίας και διαλόγου μεταξύ των λειτουργούντων και προσφερόντων εαυτούς εν τη Εκκλησία.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε., Αρχιμ. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο οποίος πρωτίστως εξέφρασε τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερωνύμου Β’, οραματιστού, Ιδρυτού και Προέδρου του Ιδρύματος καθώς και τις ευχαριστίες του προς την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης κ. Ευγένιο Β’, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κνωσού κ. Μεθόδιο, τον Αιδεσ. Πρωτοπρ. Ζαχαρία Αδαμάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Συνδέσμων Κληρικών της Εκκλησίας της Κρήτης, τους ελλογιμώτατους Καθηγητές της Πατριαρχικής Ανώτατης Ακαδημίας Κρήτης και όλους τους συμμετέχοντες στην ευλογητική αυτή ομήγυρη.

Κατόπιν ο Διευθυντής του Ι.Π.Ε. παρουσίασε σε συνοπτική μορφή το σύνολο του έργου του Ι.Π.Ε. και αναφέρθηκε στην ένθερμη ανταπόκριση που συναντά από τις Ιερές Μητροπόλεις, τους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και την καλή συνεργασία με την ελληνική Πολιτεία. Έπειτα προχώρησε στην παρουσίαση των στόχων των επιμορφωτικών προγραμμάτων με τίτλο: «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική- βιοηθική)», 35 διδακτικών ωρών και «ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ», 56 διδακτικών ωρών, τα οποία θα υλοποιηθούν κατά τους επόμενους μήνες για τους κληρικούς και τα μέλη της ιεροψαλτικής κοινότητας, βάσει των προγραμμάτων που έχουν λάβει οι συμμετέχοντες, με απώτερο σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους στην επιτέλεση του έργου τους.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό στο πρόγραμμα «ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ (εξομολογητική- βιοηθική)» θα γίνουν οι ακόλουθες συναντήσεις:

Τρίτη 07/02/2023 «Σύγχρονες «εναλλακτικές» μορφές οικογένειας» εισηγητής: Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Επίκ. Καθηγητής Θεολογικής  Σχολής Α.Π.Θ.

Τρίτη 14/02/2023 «Η συμβολή της τρίτης ηλικίας στην αγωγή των παιδιών στην οικογένεια» εισηγητής: Πρωτοπρ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, Δρ Θεολογίας,

Και στο Πρόγραμμα: «ΕΜΒΑΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ»:

Tο πρόγραμμα «Συμβουλευτική σε σύγχρονα ζητήματα (εξομολογητική – βιοηθική)» θα υλοποιηθεί σε 2 τμήματα στα οποία θα συμμετέχουν συνολικά 63 κληρικοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης ενώ στο πρόγραμμα «Εμβάθυνση στην βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική» θα συμμετέχουν 22 ιεροψάλτες και κληρικοί.

Συντονιστής των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης έχει οριστεί ο Αιδεσ. Πρωτοπρ. Μιχαήλ Παπαθεοχάρης τον οποίο δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει ο Διευθυντής του ΙΠΕ στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε όλους τους Συντονιστές των προγραμμάτων των οποίων η βοήθεια είναι πολύτιμη στο έργο αυτό.

Ακολούθησε γόνιμος διάλογος με ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες για τα ανωτέρω προγράμματα.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων γίνεται στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Μάθησης του Ανθρώπινου Δυναμικού της Εκκλησίας – Ανάπτυξη Ανοιχτών Διαδικτυακών Μαθημάτων» (κωδικός ΟΠΣ 5073422) του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020».