Ορθόδοξες Απαντήσεις

Τι είναι εκκλησία;

 


Πολλοί άνθρωποι σήμερα πιστεύουν ότι η εκκλησία είναι ένα κτίριο. Αυτό δεν είναι σωστό σύμφωνα με την Αγία Γραφή. Η λέξη προέρχεται από την ελληνική λέξη «εκκλησία» που ορίζεται ως «η συνέλευση», ή «αυτοί που έχουν κληθεί». Η ρίζα της λέξης εκκλησία δεν έχει σχέση με το κτίριο, αλλά με τους ανθρώπους. Είναι ειρωνεία ότι όταν ρωτάς τους ανθρώπους σε ποια εκκλησία πηγαίνουν συνήθως λένε Ορθόδοξη, Καθολική ή Διαμαρτυρόμενη. Πολλές φορές αναφέρονται στο δόγμα ή στο κτίριο. Διαβάζουμε στη Ρωμαίους 16:5, «Να δώσετε χαιρετισμούς και στην εκκλησία που συναθροίζεται στο σπίτι τους…» ο Παύλος αναφέρει την εκκλησία, όχι σαν ένα κτίριο, αλλά σαν ένα σώμα από πιστούς.

Η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού. Η Εφεσίους 1:22-23 λέει, «Τα σύμπαντα τα υπέταξε στην εξουσία Του, κι Αυτόν τον ίδιο το Χριστό τον έδωσε στην εκκλησία ως υπέρτατο αρχηγό. Η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού, είναι η πληρότητα εκείνου ο οποίος με την παρουσία του γεμίζει πλήρως τα πάντα». Το σώμα του Χριστού αποτελείται από όλους τους πιστούς από την εποχή της Πεντηκοστής μέχρι την αρπαγή. Το σώμα του Χριστού περιλαμβάνει δυο όψεις:(1) Η παγκόσμια εκκλησία είναι η εκκλησία που αποτελείται από όλους αυτούς που έχουν μια προσωπική σχέση με τον Ιησού Χριστό. Στην Α` Κορινθίους 12:13 λέει, «Κι εμείς όλοι, είτε Ιουδαίοι είτε μη Ιουδαίοι, είτε δούλοι είτε ελεύθεροι, γίναμε με το βάπτισμα δια του ενός Πνεύματος ένα σώμα, και όλοι ποτιστήκαμε από ένα και το αυτό Πνεύμα». Βλέπουμε ότι ο καθένας που πιστεύει είναι μέρος του σώματος του Χριστού. Η αληθινή εκκλησία του Θεού δεν είναι κάποιο συγκεκριμένο εκκλησιαστικό κτίριο ή δόγμα. Η παγκόσμια εκκλησία του Θεού είναι όλοι αυτοί που έχουν λάβει σωτηρία δια της πίστης στον Ιησού Χριστό.

(2) Η τοπική εκκλησία περιγράφεται στη Γαλάτας 1:1-2, «Ο Παύλος, που έγινε απόστολος… και όλοι οι αδερφοί που είναι μαζί μου, προς τις εκκλησίες της Γαλατίας». Εδώ βλέπουμε ότι στην επαρχία της Γαλατίας υπήρχαν πολλές εκκλησίες – που τις ονομάζουμε τοπικές εκκλησίες. Μια Ορθόδοξη, ή Καθολική ή Διαμαρτυρόμενη εκκλησία δεν είναι Η Παγκόσμια Εκκλησία – αλλά μια τοπική εκκλησία. Η παγκόσμια εκκλησία αποτελείται από όλους αυτούς που εμπιστεύτηκαν τον Χριστό για σωτηρία. Αυτά τα μέλη της παγκόσμιας εκκλησίας θα πρέπει να αναζητούν συναναστροφή και διαπαιδαγώγηση σε μια τοπική εκκλησία.

Συγκεφαλαιώνοντας, η εκκλησία δεν είναι ένα κτίριο, ή ένα δόγμα. Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, η εκκλησία είναι το σώμα του Χριστού – όλοι αυτοί που έχουν εμπιστευτεί τον Ιησού Χριστό για σωτηρία (Κατά Ιωάννη 3;16, Α` Κορινθίους 12:13). Υπάρχουν μέλη της παγκόσμιας εκκλησίας (του Σώματος του Χριστού) σε τοπικές εκκλησίες.

 


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 236 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5701875

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search