Το μήνυμα ημέρας

Ξέρετε, αλήθεια, τι σημαίνει αιωνιότητα;

«Σημαίνει αρχή χωρίς τέλος. Θα υπάρχει χωρίς να σταματάει ποτέ! Αυτό είναι η αιωνιότητα! Όλοι οι αιώνες, απ’ την αρχή μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, είναι μπροστά της ότι ένα μικρό σημείο στο σύμπαν, ή ένα λεπτό σ’ ένα εκατομμύριο χρόνια ή, για να μιλήσουμε σωστότερα, ένα τίποτα. Αυτό είναι η αιωνιότητα!». 

 

Απαντήσεις σε Τελετουργικά Θέματα

Εκκλησιαστική Επικαιρότητα

Η Ορθοδόξη Κατηχήση

Τι είναι η Ορθόδοξη Κατήχηση;

Ορθόδοξη Κατήχηση είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας μας για την πίστη μας, που πρέπει όλοι οι χριστιανοί να γνωρίσουμε, για να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί και να ευαρεστήσουμε τον Θεό.


Ποιά είναι η έννοια της λέξης «Κατήχηση;»

Η λέξη «Κατήχηση» σημαίνει «διδασκαλία», προφορική διδασκαλία. Και χρησιμοποιήθηκε η λέξη αυτή , από τα χρόνια των αγίων Αποστόλων, για να δηλώσει την στοιχειώδη διδασκαλία της χριστιανικής πίστεως, που είναι αναγκαία για κάθε χριστιανό (βλ. Λουκ. 1, 4. Πραξ. 18, 25). Είναι δε πλασμένη η λέξη από εκείνο που συνέβη την Πεντηκοστή. Κατά την Πεντηκοστή ήρθε από τον ουρανό, από πάνω προς τα κάτω «ἤχος», σαν ισχυρή βοή ανέμου και γέμισε όλο το σπίτι, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές (βλ. Πραξ. 2, 2). Από αυτές τις λέξεις, «κάτω» «ήχος», έγινε η λέξη «Κατήχηση».


Τι χρειάζεται για να γίνουμε συνειδητοί χριστιανοί και να ευαρεστήσουμε τον Θεό;

Χρειάζεται Κατήχηση. Για να ευαρεστήσουμε τον Θεό χρειάζεται κατά πρώτον να έχουμε γνώση τούαληθινού Θεού∙ και σωστή πίστη σ’ Αυτόν, και δεύτερον, πράγμα που απορρέει από το πρώτο, η ζωή μας να έχει έργα καλά σύμφωνα με την πίστη μας.


Γιατί είναι αναγκαία η πίστη;

Γιατί, όπως το λέει ο λόγος του Θεού, «χωρίς την πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσουμε τον Θεό» (Εβρ. 11, 6).


Τι είναι πίστη;

Κατά τον ορισμό του αποστόλου Παύλου, πίστη είναι «ἐλπιζομένων ὑπόστασις, πραγμάτων ἔλεγχος οὐ βλεπομένων» (Εβρ. 11, 1). Δηλαδή, πίστη είναι ακλόνητη πεποίθηση στην πραγματική ύπαρξη αγαθών που ελπίζουμε• είναι βεβαιότητα για πράγματα που δεν βλέπονται με τα μάτια. Πίστη είναι η απόλυτη εμπιστοσύνη στο Θεό και όχι απλώς η παραδοχή ότι υπάρχει Θεός. Πίστη στο Θεό σημαίνει να εμπιστευόμαστε απόλυτα σ’ Αυτόν. Πίστη λοιπόν είναι η θερμή αγάπη και ο έρωτας στον Ιησού Χριστό! Η, όπως το λέει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, πίστη είναι η κοινωνία με την παράδοση, όπως αυτή βιώνεται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Αντίθετα, αυτός που κοινωνεί με τα έργα του διαβόλου και όχι με την παράδοση της Εκκλησίας μας, είναι άπιστος.


Ποιά είναι τα είδη της πίστεως;

Η μία πίστη είναι η «ἐξ ἀκοής» είναι πίστη που προήλθε από την ακοή. Ο ακροατής άκουσε ένα κήρυγμα και δέχθηκε την διδασκαλία του Χριστού. Δεν σώζει όμως αυτή η πίστη. Δεν αρκεί δηλαδή για την σωτηρία το να παραδεχθεί κάποιος μόνο ότι υπάρχει Θεός η να πιστέψει μόνο ως αληθινά τα δόγματα της πίστης μας. Αυτή είναι μία πίστη απλή ή ψιλή. Πρέπει αυτή η «πίστη ἐξ ἀκοῆς»  να γίνει «πίστη ἐκ θεωρίας».  Να βάλει δηλαδή στην καρδιά του την εξ ακοής πίστη του και αυτή να του διαποτίσει όλο το είναι του και να την βιώνει στην καθημερινή του ζωή με θεάρεστα στον Θεό έργα. Διαφορετικά η πίστη του θα του είναι νεκρά, γιατί οαδελφόθεος Ιάκωβος λέγει: «Πίστις χωρίς τῶν ἔργων νεκρά ἐστι»  (Ιακ. 2,26). Ο άνθρωπος σώζεται με την «πίστη εκ θεωρίας», με εκείνη δηλαδή την πίστη που τον βοηθάει να ζητάει με θέρμη τον Θεό και να καθαρίζει την καρδιά του από τα πάθη και τις αδυναμίες του, ώστε να του αποκαλύπτονται τα μυστήρια της θεολογίας.

 


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5452185

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search