Ανακοινώσεις Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΙΕΡΑΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, 16 ΚΑΙ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018

eparxiaki synodos7Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε στις 16 και 17 Απριλίου 2018 στο Ηράκλειο, και ασχολήθηκε με τρέχοντα θέματα καθώς και με εκκλησιαστικά θέματα της αρμοδιότητάς της.
Η Ιερά Σύνοδος προβληματίζεται έντονα για το γεγονός ότι σε ολόκληρη την υφήλιο, σήμερα, η πρώτη διωκόμενη πίστη είναι η Χριστιανική πίστη και επισημαίνει ότι η Ευρώπη αρνήθηκε τη Χριστιανική της ταυτότητα και τον πολιτισμό της, με τραγικές συνέπειες για τον άνθρωπο και το κοινό Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο δεν μπορεί να στηρίζεται σε άψυχους αριθμούς, αλλά στις ρίζες και τις αξίες της Ευρώπης, με τις οποίες συγκροτούνται οι κοινωνίες και οι οικογένειες.
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Συρία και τα αθώα θύματα που αυτός προξενεί, δίδουν την αφορμή σε όλους μας να προβληματισθούμε τι κόσμο δημιουργούμε για τον άνθρωπο της αύριον; Μέχρι πότε θα συνεχίζεται ο διωγμός των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή; Πόσα ακόμα μνημεία πίστεως και πολιτισμού του πρώτου Χριστιανισμού θα συνεχίσουν να καταστρέφονται;

Η Ιερά Σύνοδος καλεί όλους να προσευχηθούμε για την επικράτηση της ειρήνης και της καταλλαγής στον κόσμο. Ταυτόχρονα καλεί τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για τον σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής και την προστασία των Χριστιανικών Μνημείων της περιοχής αυτής.

Η Ιερά Σύνοδος μελέτησε εις βάθος τους Φακέλους του Μαθήματος των Θρησκευτικών και ομοφώνως αποφάσισε Αντιπροσωπεία Αυτής να μεταβεί στον αρμόδιο Υπουργό και να παραδώσει Υπόμνημα με αναλυτικές παρατηρήσεις και προτάσεις επί των Φακέλων του Μαθήματος των Θρησκευτικών.

Με την συμπλήρωση σαράντα ετών από την κοίμηση του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κυρού Ευγενίου η Ιερά Σύνοδος συνέστησε Επιτροπή προκειμένου να διοργανώσει Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης κατά το τρέχον έτος, τις οποίες και θα αποφασίσει σε προσεχή Συνεδρία της και θα ενημερώσει το Πλήρωμα της Εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος με πολύ χαρά επευλόγησε την πρωτοβουλία του Σωματείου Ιεροψαλτών Κρήτης «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» για την τέλεση της Ακολουθίας της Ιεράς Παρακλήσεως ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της Μεσοπαντητίσσης η οποία από τον Χάνδακα μεταφέρθηκε στην Βενετία και αποθησαυρίζεται εκεί. Όρισε δε εκπροσώπους της κατά την προσκυνηματική Εκδήλωση αυτή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο και τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Νήφωνα Βασιλάκη, Κωδικογράφο.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αναφέρθηκε στον θάνατο, πριν από λίγες ημέρες, του Σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, προσεύχεται για την ανάπαυσή του μετά των Αγίων και των Δικαίων, εκφράζει δε θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδος μας.

Η Ιερά Σύνοδος επανέρχεται στο θέμα της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Αγγέλου και Δημητρίου, και απευθύνει προς κάθε αρμόδιο έκκληση για την άμεση επιστροφή τους στην Ελλάδα και τους οικείους τους.
Τέλος, η Ιερά Σύνοδος με αφορμή κρούσματα κλοπής, βεβηλώσεως και ιεροσυλίας Ιερών Μονών και διαφόρων Ιερών Ναών στη Μεγαλόνησο, παρακαλεί κάθε αρμόδιο για τη λήψη των απαραιτήτων μέτρων, καθώς και τους ευλαβείς Χριστιανούς, για την προστασία των Μοναστηριακών και Ενοριακών Ναών, των παρεκκλησίων και εξωκκλησίων.

Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης


Εκτύπωση   Email

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 117 επισκέπτες

Εμφανίσεις Άρθρων
5112374

Copyright © 2023 Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Πυτιρίνης. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος. 

Δημιουργία ιστοτόπου: CJ web Services & Eshop

grafiko 2

Search